Ekim Ayında Arıcılık - Arıcının Takvimi
01-10-2022
18:30
EKİM AYINDA ARICILIK
SONBAHAR DÖNEMİNDE ARICILIK
4 mevsimin yaşandığı ülkemizin verimli topraklarında arıcılık mesleği de sezonlara bölünmüştür. İlkbahar ve yaz sezonları arıların ver arıcıların durmaksızın çalışıp ürettikleri aylardır, kısacası bal sezonu da denilebilir. Kışlatma sezonunda ise soğuğa karşı dayanıksız olan arılar bütün bir kışı kovanlarında geçirerek ilkbahar için güç toplarlar. Sonbahar sezonu ise bütün yaz çalışan arıları kışlatma sezonuna hazırlamak için bakım yaparak geçmektedir.
ARICININ EKİM AYINDA YAPMASI GEREKENLER
-Kovanlar kışlatma için seçilen uygun bölgelere taşınır ve etraftaki tehlikelere karşı önlemler alınır. (Yabani ayı, bal porsuğu vb.)
-Kovanların bakımları ve temizlikleri yapılır.
-Çeşitli hastalık ve arı zararlıları için uygun tedavi uygulanmalı, varroa mücadele edilmelidir.
-Zayıf koloniler, anasını kaybeden ya da yaşlı bir anaya sahip olan koloniler daha güçlü kolonilerle birleştirilmelidir.
-Boş çerçeveler çıkarılmalı ve kovanları sıkıştırılmalıdır.
-Bu aylarda ana arının yumurtlaması için teşvik şuruplaması yapılır.
-8 ila 10 çerçeve için yaklaşık 10-12 kg bal ya da arı keki, fondan şekeri ile besleme yeterli olacaktır.