Sonbahar Sezonunda Arıcılık
06-10-2022
18:50
SONBAHAR DÖNEMİNDE ARICILIK
ARICILIK SEZONLARI
4 mevsimin yaşandığı coğarafyamız arıcılık mesleğini icra etmek için oldukça elverişlidir. Yılın neredeyse 8 ayını bal peşinde geçiren arılar ve arıcılarımız sayesinde 2019 yılı verilerine göre Dünya Bal Üretimi sıralamasında 2.'liği göğüsleyen ülkemiz, eylül ayının sonlarında başlayan çam balı üretimnde rakip tanımamış ve bu sıralamadan da 1.'lik ile ayrılmıştır. Topraklarımızdaki her türlü bitki ve meyvenin balını üretebilen arılarımız bütün bir bal sezonunuda durmadan çalıştıktan sonra tüm kışı kovanlarında geçireceklerinden bakımları yapılmalıdır. Sonbahar sezonunda yapılan bakımlar takip eden yılın bütün kaderini belirleyeceğinden hayati bir önem taşımaktadır.
SONBAHAR SEZONUNDA YAPILMASI & DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- ANA ARI DURUMU
- Ana arının yaşı ve performansı kontrol edilmeli, güçsüz ve yaşlı ana arılarla kışlamaya girilmemelidir.
- Kolonilerin genç ve sağlıklı ana arılarla girmesi gerekir.
- Yalancı Ana arılara dikkat edilmeli, kovanlar belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
- TEŞVİK BESLEMESİ
- Sonbahar sezonunda ana arının yumurtlaması yeni sezona genç işçi arılarla gireceği anlamına gelir ve bu gereklidir.
- Kolonide yeterli bal ve polen bulunsa bile yeni gelen kadroyu beslemek için şurup takviyesi yapılmalıdır.
- Verilen şerbetin oranı 1:1 oranında şeker ve sudan oluşmalıdır.
- Sonbahar sezonunda yapılan teşvik beslemesinin ilkbahar sezonunda yapılan kadar uzun soluklu olmasına gerek yoktur.
- BESİN STOKLAMASI
- Bal hasadı sonrasındaki dönemde yani Sonbahar sezonunun başlangıcında arıların bulunduğu yerde teşvik beslemesi havaların soğumasından bir ay önce bitirilmelidir. Böylece arılan verilen şurubu bala dönüştürerek petek gözlerinde saklayabilirler.
- Uygun hava koşullarında arı keki ve fondan ile beslenmelidirler. Bu durumda arılık civarında temiz su kaynağı ya da kovan içinde suluk aparatıları bulunması gerekir. Bu dönemlerde arıların uçuş delikleri daraltılmaz, uçuş halindedirler.
- HASTALIK ve ZARARLILARA KARŞI MÜCADELE
- Erken ilkbahar ve sonbahar, hastalık ve zararlılara karşı mücadele etmeleri için en uygun zaman olduğundan arıcıların atlamaması gereken iki önemli dönemdir.
- Sonbaharda yapılan mücadele ilkbaharda yapılan mücadeleden daha büyük önem taşımaktadır. Sonbahar sonrası arıların kovandan hiç çıkmayacağı dikkate alındığında arıcıların bu döneme ağırlık vermesi gerekmektedir.
- Aktif bal akımı sırasında balda kalıntı bırakmaması için varroa başta olmak üzere hiçbir hastalık ve zararlıyla mücadele edilemiyor olması bu dönemdeki mücadeleyi kaçınılmaz kılmaktadır.
- Sezon boyunca yavrulu alanın genişlemesine paralel olarak varroa populasyonunun artmış olduğu gerçeği göz önüne alınarak, hasat sonrasında ise yavrulu alanın azalmasıyla etkin bir mücadeleye girilmelidir.
- Varroa ile mücadele ederken başvurulacak ilk yöntem kimyasal mücadele olmamalıdır.