ÜRÜNÜN ETKİSİ VE ÖZELLİKLERİ:
Ürünün önemi ve etkisi bileşimindeki bitki ekstraktlarından, mayalardan ve özellikle içeriğindeki Laktik Asit Bakterilerinden ileri gelmektedir. Bu bakterinin bütün çeşitleri probiyotik özellikte olup insan ve hayvanların sağlıklı beslenmesinde ve hastalıklara karşı korunmasında gıda endüstrisi tarafından oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bakterinin oluşturduğu laktik asit çevre kirliliği nedeniyle arıların bünyesinde biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlamakta ve aşırı miktarda alındığında dahi hiçbir yan etkisinin olmadığı gibi, arıların bünyesinde glikoza çevrildiğinden enerji veren bir özelliğe de sahip bulunmaktadır.
Laktik asit bakterileri arı midesinde bol miktarda bulunur. Polen depolama sırasında üzerine laktik asit eklenerek polenin fermente olmasını ve böylece arılar tarafından kolayca hazmedilmesini sağlar. Bu nedenden dolayı petek gözlerinde depolanan ve ‘arı ekmeği’ olarak adlandırılan polen içerisinde bol miktarda laktik asit bulunur. Arıların midesinde bol miktarda bulunduğundan arı sağlığını önemli derecede artıran etmenlerin başında gelmektedir. Ancak akla gelebilecek bir soru arıların bol miktarda salgıladığı bu maddenin neden besinlerle verilmesinin gerektiğidir. Bu konunun açıklanması gerektiğinde bir durumu özetlemekte fayda vardır. Polen kaynaklarının yetersiz olduğu dönemlerde özellikle ilkbahar başlangıcında oransal olarak toplanan polen miktarı yetersiz olduğundan arılar bu dönemde laktik asit fazlasına ihtiyaç duyarlar. Bunun göstergesi de özellikle yavru hastalıklarının (Amerikan ve Avrupa yavru çürüklükleri) bu dönemde hızla artışı gösterilir. Faydalı bakterilerin kullanımıyla laktik asit miktarı artar ve hastalığa direnç gelişir. Böylece erken ilkbaharda ARICA PROMIX ile besleme bir yandan besin madde ihtiyacını karşılamakta, öte yandan da hastalıklarla mücadelede katkı sağlamaktadır.
Laktik asit antimikrobiyal özelliği nedeniyle larva ve diğer dönemlerdeki arıların hastalığa yakalanma olasılığını azaltır. Bu etki bir yandan direnci yani bağışıklığı artırdığı gibi öte yandan patojen ve çürükçül mikroorganizmaların yaşayamayacağı ortamı oluşturarak onların ölümüne neden olmakta ve sindirim sisteminde patojenlerin yerleşmesine engel olarak enfeksiyon oluşturma olasılıklarını ortadan kaldırmaktadır.Belirtilen nedenlerden dolayı Türkiye dışında bir çok ülkede hatta ABD’de de bal arıları için laktik asit bakterilerinin probiyotik olarak satışı yapılmaktadır.Ürünün bal arılarında probiyotik olarak kullanımın yararları genel anlamda diğer canlılarda probiyotik kullanımı ile elde edilen kazanımlar çerçevesinde değerlendirilebilir.Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan bağırsaklarda, ilaç kullanımı veya hastalıklar sırasında açığa çıkan zararlı bakteriler, aynı ortamda bulunan iyi huylu bakterilere karşı atağa geçerler ve bağırsağa yerleşmeye çalışırlar. Probiyotik bakteri suşları ise bağırsak duvarına tutunarak, bu zararlıların içeriye girmesini önler. Özetle probiyotiklerin faydaları ele alınacak olursa besinlerle alınan toksik maddelerin vücuttan atılmasına, kabızlık sorununun giderilmesine destek olurlar. Bağırsaklardaki kötü ve zararlı bakterilerin yerine geçerek, onları kontrol altına alıp, bağışıklık sistemini güçlendirerek bir çok hastalığa karşı vücut direncinin artmasına katkıda bulunurlar.